Delfinterápia Magyarország

Hogyan gyógyítanak a delfinek?

Delfinterapia Központ MarmarisA delfinek szonárjaikkal letapogatják az emberi testet és képesek érzékelni a nem megfelelően működő szervek rezgéseit. Kutatásokkal bizonyították, hogy az általuk kibocsátott szonárhullámok hatására a gerincvelő és az agy rezgése megváltozik, olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek az egész idegrendszert stimulálják. A kezelések hatására olyan eredményeket lehet elérni, amelyekre a hagyományos terápiák és a gyógyszerek önmagukban nem képesek. Az egyik betegnek például feszes görcsben álltak az ujjai és a tíznapos terápia végére már kis mértékben meg tudta mozgatni őket, hiszen a delfinekkel folytatott játék során az idegrendszerét folyamatos pozitív stimuláció érte. A terápiát vezető szakemberek tudatosan használják fel a delfinek természetes életörömét, játékosságát, kedvességét, amely még a mentálisan sérült emberekből is intenzív és spontán szeretetvágyat, boldogságérzést, odafigyelésre való igényt és hajlamot váltanak ki, ezért az állatokkal végzett terápiának nem csupán a mozgás fejlesztésében, hanem a szociális kapcsolatok építésében, kiépítésében is nagy szerepe van. Kiemelkedő szerepe van pszichoszomatikus és lelki problémák kezelésében is. Depresszióban szenvedő, lelki traumán áteső emberek számoltak be róla, hogy a delfinekkel való találkozás zökkentette ki őket levertségükből, adta vissza életkedvüket. Összességében a delfinek által kiadott hallható és nem hallható tartományba eső hangok és rezonanciák pozitív hatással vannak az ember ideg- és energiarendszerére, erősítik az immunrendszert, kiegyensúlyozó hatással vannak a belső szervekre és mirigyekre, így végső soron az egész szervezet működésére.

A delfinterápia menete

Delfinterapia Központ MarmarisA kezelések tíznaposak, erre az időre a beteg gyerek szüleivel, családjával érkezik. Így amíg a gyermek terápián vesz részt a család többi tagja nyaral. Ez számukra is igazi kikapcsolódás, hiszen egy beteg gyermek gondozása sokszor egész napos feladat, ami hosszútávon nagyon kimerítő. Ezen alkalmak alatt azonban magas fokon képzett orvosok és terapeuták gondjaira bízzák gyermeküket, így több napon keresztül élvezhetik a feltöltődést. A kezelések mellett a gyermekek fejlődésére ez is jótékony hatással van, hiszen a pozitív, vidám, kiegyensúlyozott, szeretetteljes családi légkört ők is megérzik. A tíz napos kezelés alatt napi húsz perc a delfinterápia, amely a gyermektől komoly koncentrációt kíván. A nap többi részében egyéni felmérés alapján más terápiás programokon vesznek részt, mint például fizikoterápia, lovasterápia, kranioszakrális terápia.

A terápia során a páciens fokozatosan ismerkedik meg a delfinnel. Az első napokban egy úszó szigetről figyeli, ahogy a delfin játszik a vízben, ugrándozik, uszonyaival integet. Következő lépcsőként a delfin már karikákat, labdákat hoz ki a partra, megkezdődik a közös játék a kis beteg bevonásával. A gyermek reakciót figyelemmel kísérve, amikor már megbarátkozott a delfinnel és biztonságban érzi magát, fokozatosan csökkentik a távolságot, amíg már megérinti az állatot, végül együtt úszik vele. A terápiás foglalkozáson, amennyiben szükséges, a gyerek és a terapeuta mellett az egyik szülő is részt vesz. Van olyan eset, amikor a gyermek jobban tud úgy koncentrálni, felszabadulni, ha nincsen ott egyik szülő sem, azonban előfordul az is, hogy úgy érzi magát biztonságban, ha a szülő ölében ülve kerül közelebbi kapcsolatba az állattal.

A marmarisi delfinterápiás központ tapasztalatai alapján érdemes a kezelést minél fiatalabb korban elkezdeni, kisebb korban könnyebben nyílnak meg a gyermekek, hatékonyabb a terápia. Más állatterápiákkal ellentétben – ahol általában a heti rendszeresség is javasolt – a delfinterápia magasabb hatásfoka miatt elegendő lehet akár egy alkalom is, de olyan tapasztalat is van, hogy egyes esetekben a szülők évente visszaviszik a gyermeket néhány éven keresztül, ami szintén a delfinterápia sikerességét bizonyítja.

A terápiától csodát nem szabad elvárni, azonban ami egészséges ember számára apróságnak tűnhet, az egy sérült kisgyermeknél hatalmas változást jelent, például autizmus esetén az illető elmosolyodik, ki tudja fejezni örömét, vagyis „nyit” a külvilág felé.

Írta: Csollák Rita

    Kérdések és kapcsolat

    Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeken!

    E-Mail:
    Telefon: +36 70 601 0890